Ispis

thumbs za drustvoHrvatsko društvo za medicinsku informatiku – HDMI osnovano je 1989. godine, a 1992. godine HDMI postaje član Europske federacije za medicinsku informatiku (European Association for Medical Informatics – EFMI) i Međunarodne asocijacije za medicinsku informatiku (International Medical Informatics Association – IMIA).

Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku ima u svojem članstvu stotinjak članova – liječnika, inžinjera, matematičara, medicinskih sestara i drugih struka angažiranih u radu na teorijskim i praktičnim aspektima medicinskoinformatičke tehnologije.

Zadatak Društva je da prikuplja, proizvodi i proširuje medicinskoinformatičko znanje, te da potiče istraživanja u tom području kao i razvoj i evaluaciju zdravstvenih informacijskih sustava na svim razinama u sustavu zdravstva.

HDMI organizira u okviru svojeg rada znanstvene i stručne skupove. Prvi takav simpozij s međunarodnim sudjelovanjem HDMI je organizirao 1993. godine u Zagrebu. Otada se simpoziji održavaju svake druge godine. Dosad su na simpozijima osim hrvatskoh stručnjaka aktivno sudjelovali i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovenije, Španjolske i drugih zemalja. Dva puta su simpoziji organizirani u obliku videokonferencija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom računalnom mrežom (CARNet).

Dvaput godišnje HDMI izdaje i Bilten o događanjima u Društvu, objavljuje radove članova Društva, donosi novosti iz raznih domaćih i međunarodnih medicinskoinformatičkih krugova.

HDMI prevodi i objavljuje tekstove relevantne za područje u kojem djeluje. Prevedeni su dokumenti poput Etičkog kodeksa medicinskih informatičara te Preporuka za edukaciju iz medicinske informatike (dokumenti IMIA-e). Također postoji i originalni dokument HDMI pod nazivom 'Principi i vodiči za zaštitu osobnih podataka' koji je izradila posebna radna grupa Hrvatskog društva za medicinsku informatiku.

HDMI je inicirao i osnivanje nacionalnog tehničkog odbora za normizaciju u medicinskoj informatici (TO 215) pri Hrvatskom zavodu za norme. Isto tako u suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku i biološku tehniku, HDMI je potaknuo osnivanje Udruge HL7 Hrvatska.

Tijela društva

Ispis

IZVRŠNI ODBOR

Predsjednik društva

Marijan Erceg                        Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dopredsjednica društva

Kristina Fišter

Tajnik društva

Pero Hrabač                          Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Blagajnica

Mira Hercigonja-Szekeres     Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

Članovi
Krešimir Šolić
Davor Fanton
Maja Gligora-Marković
 

NADZORNI ODBOR

SKUPŠTINA

RADNE GRUPE

Radna grupa za sekundarnu uporabu biomedicinskih i zdravstvenih podataka (SEKA)
 
Radna grupa za evaluaciju i razvoj obrazovanja iz biomedicinske i zdravstvene informatike te mogućnosti zapošljavanja stručnjaka u hrvatskome zdravstvenom sustavu (ELVIS)
 
Radna grupa za informacijsku i kibernetičku sigurnost (IKS)

Program rada Hrvatskog društva za medicinsku informatiku

Ispis

Program rada HDMI u svakom razdoblju obuhvaća više tematskih točaka, od kojih su neke trajne naravi (članstvo u HDMI, stručna predavanja, suradnja s drugim organizacijama i udrugama), a druge su promjenljive i ovise o okolnostima razdoblja u kojem i za koje se planiraju i inicijativi samih članova. Tematske točke koje su izuzetno važne za djelovanje HDMI i njegovih članova (kao npr. priznavanje i prepoznavanje medicinske informatike kao struke i grane znanosti) ostaju u programima rada HDMI sve do njihovog izvršenja.

Plan i program aktivnosti HDMI za razdoblje između dviju redovitih godišnjih Skupština HDMI na redovitoj godišnjoj Skupštini predlaže predsjednik HDMI, a usvaja ga Skupština, kao najviše tijelo HDMI.

Statut HDMI 2015

Ispis

Statut HDMI možete vidjeti/preuzeti ovdje.

Kronika HDMI 1989.-2004.

Ispis

Deseta godišnjica postojanja Hrvatskog društva za medicinsku informatiku obilježena je prigodnim člankom njegova predsjednika objavljenim u Biltenu HDMI (1). U tom je članku prikazano kako je došlo do osnivanja HDMI. Detaljno su opisana desetogodišnja nastojanja u Hrvatskoj koja su prethodila početku djelovanja HDMI i koja su bila pionirska za cijelu tadašnju jugoslavensku federaciju. Također su prikazani najvažniji događaji u prvom deceniju postojanja i rada HDMI. U hrvatskoj povijesti bilo je to dijelom i burno razdoblje Domovinskog rata, u kojem su razdoblju i HDMI i njegovo članstvo dali doprinos u obrani Hrvatske i njenoj afirmaciji u međunarodnim krugovima, posebno koristeći svoje članstvo u IMIA i EFMI te svoje kontakte s medicinskim informatičarima u svijetu.
Sada, kad se navršilo 15 godina postojanja HDMI, želimo registrirati glavne događaje u djelovanju i razvoju HDMI u obliku kronike koja s prije citiranim člankom čini cjelinu. To će omogućiti da se današnje članstvo podsjeti na sve što je ostvareno u njegovu dosadašnjem radu, a budućim naraštajima hrvatskih medicinskih informatičara osigurat će se vrelo za upoznavanje povijesti HDMI.

Cjeloviti tekst možete potražiti ovdje.

Kronika HDMI 1989.-2009.

Ispis

Izvadak iz predavanja prof. Deželića:

Prošlo je već dvadeset godina otkako je 16. veljače 1989. osnovano Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku (HDM). Dogodilo se to na osnivačkoj skupštini održanoj u prostorijama Škole narodnog zdravlja ,,Andrija Štampar.; Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu". Osnutak HDMI bio je kruna naših decenijskih nastojanja da u Hrvatskoj, kao i drugdje u razvijenoj Europi, osnuje udruga koja će omogućiti stručnjacima različitog profila, koji se bave medicinskom informatikom, društveno okupljanje i suradnju u zemlji te medunarodno povezivanje u europsku i svjetsku asocijaciju za medicinsku  informatiku. U času kad naše društvo obilježava dva decenija svojeg postojanja, dobro je podsjetiti se od kuda smo kenuli i do kuda smo danas stigli. Budući da sam već imao čast o tome govoriti u dva navrata, prilikom obilježavanja 10. i 15. obljetnice HDMI, i o tome napisao opsežnije članke, ponovit ću ovom prilikom skraćene dijelove tih izlaganja, ali i dodati neka novija zapažanja. O mnogim ljudima zaslužnim za prvih dvadeset godina HDMI i ostalim nekim detaljima koji su značajni za njegov razvoj, u ovako kratkom članku na žalost nema dovoljno prostora, pa upućujem čitatelje na obilje podataka u citiranim člancima, i to osobito u ,,Kronici HDMI, 1989.-2004.". U ovom ću se tekstu zadržati na najvažnijim dogadajima i činjenicama, bez pretenzlja na cjelovitost, kako to i priliči mojem sadašnjem statusu u HDMI. 

Cjeloviti tekst nalazi se ovdje.

HDMI designed by Helix d.d.d.
payday loans