Vijesti

HDMI

Objavljene smjernice za elektronički zdravstveni zapis

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

U rujanskom broju časopisa Acta medica Croatica objavljene su smjernice Odbora za e-zdravlje Akademije medicinskih znanosti Hrvatske namijenjene unaprjeđenju elektroničkoga zdravstvenog zapisa. Članak je u punom tekstu besplatno dostupan na portalu Hrčak. Više informacija.

Javno savjetovanje Europske komisije o e-zdravlju

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

Javno savjetovanje Europske komisije o e-zdravlju traje do 12. listopada 

Upitnik Europske komisije o transformaciji zdravlja i zdravstva u jedinstvenome digitalnom tržištu mogu ispuniti svi zainteresirani. Radi se o informacijama o zdravlju i osobnim podacima, njihovoj dostupnosti, zaštiti i svrhovitosti, kao i stavovima o digitalizaciji u zdravstvu. Upitnikom Europska komisija traži sugestije o tome što može učiniti kako bi se poboljšalo e-zdravlje u EU. Moguće je popunjavati upitnik u osobno ime ili u ime organizacije. Više informacija.

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine

Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka počinje se provoditi od 25. svibnja 2018. godine. Prema članku 9. stavak 1. ove Uredbe zabranjuje se obrada osobnih podataka koji otkrivaju rasno ili etničko podrijetlo, politička mišljenja, vjerska ili filozofska uvjerenja ili članstvo u sindikatu te obrada genetskih podataka, biometrijskih podataka u svrhu jedinstvene identifikacije pojedinca, podataka koji se odnose na zdravlje ili podataka o spolnom životu ili seksualnoj orijentaciji pojedinca. Stavak 1. ne primjenjuje se ako je ispunjeno jedno od sljedećeg:
a) ispitanik je dao izričitu privolu za obradu tih osobnih podataka za jednu ili više određenih svrha, osim ako se pravom Unije ili pravom države članice propisuje da ispitanik ne može ukinuti zabranu iz stavka 1.;
(b) obrada je nužna u svrhu preventivne medicine ili medicine rada radi procjene radne sposobnosti zaposlenika, medicinske dijagnoze, pružanja zdravstvene ili socijalne skrbi ili tretmana ili upravljanja zdravstvenim ili socijalnim sustavima i uslugama na temelju prava Unije ili prava države članice ili u skladu s ugovorom sa zdravstvenim radnikom te u skladu s uvjetima i zaštitnim mjerama iz stavka 3.;
c) obrada je nužna u svrhu javnog interesa u području javnog zdravlja kao što je zaštita od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju ili osiguravanje visokih standarda kvalitete i sigurnosti zdravstvene skrbi te lijekova i medicinskih proizvoda, na temelju prava Unije ili prava države članice kojim se propisuju odgovarajuće i posebne mjere za zaštitu prava i sloboda ispitanika, posebno čuvanje profesionalne tajne. Više informacija.

Vlada RH donijela Strategiju e-Hrvatska 2020

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

Vlada RH donijela Strategiju e-Hrvatska 2020 u sklopu koje su predviđene aktivnosti na razvoju e-zdravlja

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 25. svibnja 2017. godine donijela Odluku o donošenju Strategije e-Hrvatska 2020. Strategija predviđa razvoj e-usluga i u području e-zdravlja. U sektoru zdravstva provoditi će se projekti s ciljem izgradnje središnjeg informacijskog zdravstvenog sustava i jačanja infrastrukturnih kapaciteta. Među prvima će se razvijati informatički sustav za upravljanje lijekovima. Slijedi  sustav elektroničkog zdravstvenog zapisa koji će u početku obuhvaćati 40% zdravstvenih podataka za 65% građana. Do 2020. godine planira se uspostaviti portal e-smjernice za zdravstvene djelatnike i građane, uvesti sustav e-bolnica te provesti spajanje zdravstvenih ustanova na eHealthNet. Više informacija.

U Varaždinu održan skup 28th CECIIS

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

U Varaždinu održan skup 28th Central European Conference on Information and Intelligent Systems (CECIIS 2017)

U okviru konferencije 28th Central European Conference on Information and Intelligent Systems (CECIIS 2017) u Varaždinu, 28. rujna 2017. godine  održana je radionica „Analiza podataka", na kojoj su sa svojim radovima sudjelovali članovi HDMI. Prof. dr. sc. Diana Šimić održala je uvodno predavanje na temu Generalized additive model – when variables are not „normal" and associations are not linear, dok su Sara Pomper i Dražen Pomper održali predavanje IoT in health environment: case study, example Radiology. Izv. prof. dr. sc. Jasminka Dobša izlagala je s temom Text mining: bag of words representation and beyond it. Fokus konferencije bio je na budućnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Pozvana predavanja održali su Bran Selic (Malina Software Corp., Canada): On the Engineering of Software-Based Systems for the 21st Century i Sokratis K. Katsikas (Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway) Security and privacy challenges in intelligent information systems. Više informacija.

Održana izborna skupština HDMI

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

Na izbornoj skupštini 13. rujna 2017. godine za predsjednika Hrvatskoga društva za medicinsku informatiku na mandat od četiri godine većinom glasova prisutnih članova izabran je dr. sc. Marijan Erceg, spec. epidemiologije (Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Dopredsjednikom je imenovan prof. dr. sc. Zdenko Sonicki (Medicinski fakultet Zagreb) dok je tajnikom društva imenovan Davor Fanton (Helix d.o.o.). Preostali članovi Izvršnoga odbora Društva izabrani na Skupštini su dosadašnja predsjednica prof. dr. sc. Vesna Ilakovac, doc. dr. sc. Kristina Fišter, doc. dr. sc. Mira Hercigonja-Szekeres i Dražen Pomper.

Obavijest o nadolazećim događanjima

Ispis
Ažurirano Petak, 13 Listopad 2017

logo hdmi vijesti

Okrugli stol E-zdravlje: zaštita pojedinca s obzirom na obradu osobnih podataka - učinak i utjecaj EU Uredbe 2016/679 u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Akademije pravnih znanosti Hrvatske i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ održati će se u četvrtak 19. listopada 2017. u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ (Dvorana A), Rockefellerova 4, Zagreb. Više informacija.

13. simpozij Hrvatskog društva za medicinsku informatiku, MI 2017, održat će se 9. i 10. studenoga 2017. u Čakovcu. Simpozij je mjesto okupljanja i razmjene informacija svih sudionika u razvoju zdravstvene zaštite promicanjem i korištenjem postupaka informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Glavne teme Simpozija su: Sustavi potpore odlučivanju u biomedicini i zdravstvenoj zaštiti i Edukacija u medicinskoj informatici: danas i sutra. Više informacija.

Europski kongres medicinske informatike MIE 2018 održat će se u Göteborgu, Švedska od 24. do 26. travnja 2018. godine. Geslo kongresa je „Stvaranje kontinenata znanja u oceanima podataka: Budućnost u zajedničkom kreiranju zdravlja“. Više informacija. 

 

Pozivamo sve članove HDMI da nam šalju obavijesti o događanjima na adresu e-pošte  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Također pozivamo nove članove da nam se priključe ispunjavanjem pristupnice.

Pretplatu na HDMI_vijesti svi zainteresirani mogu ostvariti slanjem svoje adrese e-pošte na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

HDMI designed by Helix d.d.d.
payday loans